Diş Hekimi İzmir Menderes ilçesi
Hareketli protezler

 

Hasta ağzında sabit protezlerin uygulanamayacağı kadar fazla diş eksikliğinde yapılan protezler hareketli protezler olmaktadır. Ağızdaki tüm dişler eksik olabildiği gibi çoğu zaman birkaç dişin kaldığı vakalar olabiliyor. Her iki durumda da hareketli protezler yani halk dilinde takma dişler takılmaktadır. Takma dişler kullanmak dünyanın sonu değildir. Ancak çoğu zaman hastalar bu durumu kabul etmek istemezler. Büyük bir korkuları vardır, acaba kullanabilecek miyim diye veya toplum içerisinde ağzımdan çıkar ve ben rezil olurum diye. İyi bir planlama ve alınan iyi bir ölçü ile hasta protezlerini kullanabilir. Psikolojik olarak hasta hekim tarafından hazırlanmalı ve hastanın kendisi bu mecburiyetin farkında olmalıdır.

  Protezler ağza takıldıktan sonra sabırlı olunmalı ve damak ile yumuşak dokuların protezlere alışması için bir süre mücadele edilmelidir. Bu bazen iki gün bazen de bir ay sürebilir.

   İki tür hareketli protez vardır. Tam protezler ve bölümlü protezler.

 

 Tam Protezler:

Tüm dişlerin eksikliğinde yapılan tam damaklı protezlerdir. İlk önce hasta ağzı hazırlanmalıdır. Ağız da bulunan bozuk, çürük veya sallanan dişler çekilerek damakların iyileşmesi için 1 ay ile 3 ay arası beklenir. Veya hastanın kullandığı takma dişler var ise çıkartılır ve bir hafta sonra ölçüleri alınır.

  Doktor tarafından tercih edilen bir ölçü maddesi ile standart hazır olan ölçü kaşıklarından en uygunu ile ölçü alınır, sonrasında çıkan ölçüye alçı dökülerek bir model elde edilir. Tekrar model üzerinde bir ölçü kaşığı hekim tarafından önerilen bir madde ile yapılır ve hastadan tekrar ölçü alınır. Bu ikinci ölçü hastadan alınan en net ölçüdür. Alçı ölçü içine dökülerek yeni bir model alınmış olunur. Bu model üzerinden protezler hazırlanarak yapılır.

  Protez yapım aşamasında hastadan eklem kapanışı dediğimiz dikey boyut alınır. Bu dikey boyut modeller üzerine koyduğumuz mum şablonları ağız içerisinde alt ve üste çeneye koyarak yavaşça ısırttırılır, en uygun durumda durulur ve alt üst mum şablonlar birbirlerine yapışık halde iken ağızdan çıkartılır ve okluzar dediğimiz bir apareye alınarak elimizde hastanın kapanışını veren bir model olur. Sonrasında mum şablonlara hasta çenesine uygun akrilik dişler seçilerek yerleştirilir. Sonrasında bu dişler hasta ağzında prova edilerek kontrolü yapılır. Eğer bir problem yok ise döküm laboratuarda mum yerine akrilik gelecek şekilde dökümü yapılır. Dökümden çıkan protezler tesviye ve çila yapılarak son halini almış olur.

  Hareketli Protezler:

   Hasta ağzında sağlıklı dişler var ise çekilmez ve bu dişler kalacak şekilde hareketli protezler yapılır. Bu tam protez değil kısmi, parsiyel dediğimiz protezlerdir. Böyle durumlarda protezleri taşıyacak olan metal alt yapılı bir malzeme üzerine akrilik malzeme getirilir. Ve metal destekli dediğimiz protezler yapılmış olur. Bu protezlerde dişlere tutunan kancalar ve destekler vardır. Metal destekli protezlerin avantajı daha destekli olması ve kırılmalara karşı daha dirençli olmasıdır.

 

       

    Hekimin tavsiyesine göre bu metal ve kancalar asetat dediğimiz bir malzemeden de yapılabilir. Asetat malzeme daha esnek ve beyaz renklidir. Plastik bir malzeme görüntüsündedir. Ancak dirayetli ve uzun ömürlüdür. Esnek olması nedeniyle dişleri daha iyi sarmakta ve metal kancalı dişler göre daha az oynamaktadır.

    


Copyright © 2014 Diş Hekimi İzmir Menderes ilçesi - Her Hakkı Saklıdır.
Kasımpaşa Mahallesi 201/1 sk. No: 1 D:6 Menderes İZMİR
Tel: 02327824049  Fax:   E-mail: info@mustafabahar.com