Diş Hekimi İzmir Menderes ilçesi
Ağız Kokusu

 Ağız kokusu bir hastalık değildir, ancak bir hastalığın ve rahatsızlığın belirtilerindedir.  Ağız kokusuna Halitosis denir. Eğer rahatsız edici bir ağız kokusu varsa mutlak doktora gidilerek bir tedavi görülmelidir.

   Ağız kokusunun sebeplerinin %87 si ağız boşluğu kaynaklıdır. Ancak bununla birlikte ağız boşluğu kaynaklı olmayıp diğer organlardan ve rahatsızlıklardan kaynaklı kokular da olabilir. Özellikle sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonlarda, şeker hastalıklarında, karaciğer eksikliğinde, metabolizma rahatsızlıklarında,

  Ağız boşluğu ile alakalı kötü kokunun nedenleri olarak, diş çürükleri, dişeti iltihap ve apseleri, ağızdaki kötü ve eski protezler en önemlileri olarak sayılabilirler.

  Diş aralarındaki çürükler bazen hasta tarafından görülmez, çürüme başlangıcında ağrı ve sızı da vermez, ancak çürük olan boşluğa giren yiyecek artıkları temizlenemediğinde kötü kokuya neden olur.  Bu nedenle hemen diş doktorunuza giderek dolgu tedavisinin yapılması gerekmektedir.

   Nekroze olmuş yani ölü bir diş de kök ucunda büyük bir apse olmadığında ve dişin üstünde ki çürük ve oyuk olan veya kırık olan yerden apse drenajının olduğu zaman da ağrı ve sızı olmaz ancak çok kötü bir koku verir. Böyle dişlerin kanal tedavisi ile birlikte dolgusunun yapılması gerekmektedir veya çekilmesi gerekmektedir. Çürümeye bağlı olarak tamamen kron kısmı yok olan dişlerin sadece kökleri kalabilir, bazen kök dişeti altında çene kemiği içinde de kalabilir. Ve koku meydana gelir. Bu köklerin acilen çekilmesi gerekmektedir.

 Ağızda süremeyen yirmi yaş dişleri üstündeki kapüşon( dişeti dokusu) nedeniyle kötü koku oluşur. Diş ile kapüşon arasına giren yiyecek artıkları ve bakteri plakları kokuya neden olur.

 Dişeti iltihaplarında dişetlerinde kanama olur, ayrıca kötü koku da olur. Bir diş hekimine gidilerek dişeti temizliğinin ( periodontal tedavi) yapılması gereklidir. Hastaların ağız hijyenine dikkat etmeleri gerekmektedir.

  Dişetlerinde oluşan dişeti cepleri dişeti apselerine neden olur. Bu cep içerisinde biriken bakteriler temizlenemediğinde çok kötü kokuya neden olur.

  Ağızda ki eski veya kötü yapılmış kron ve özellikle köprüler kötü koku yaparlar. Köprülerin gövde altları yiyecek artıklarının biriktiği yer olabilir. Köprü altları temizlenemediğinde koku yapar. Kronların yüzeyleri ve diş eti seviyesindeki bölgeleri yiyecek artıkları ve bakteriler için tutunma yerleri olabilir. Retansiyon bölgeleri olabilir. Böylece kron ve köprüler iyi temizlenemez ve sürekli koku yapar. Bu kron ve köprüleri yenilenmesi ve planlama yaparken mutlaka retansiyon bölgelerinin olmamasına ve yüzeylerin çilalı ve pürüzsüz olmasına dikkat edilir.

 Diş fırçalama ve hijyen konusunda eksik olan kişilerde mutlaka koku olur. Ağız ve dişler mutlak günlük olarak fırçalanmalı ve temizlenmelidir.

  Ağız bakımı kontrollerinin sürekli olarak 6 ayda bir yapılması gerekmektedir. Ağız ve diş bakımı ile ilgili diş hekiminden bilgi alınmalıdır.


Copyright © 2014 Diş Hekimi İzmir Menderes ilçesi - Her Hakkı Saklıdır.
Kasımpaşa Mahallesi 201/1 sk. No: 1 D:6 Menderes İZMİR
Tel: 02327824049  Fax:   E-mail: info@mustafabahar.com