Diş Hekimi İzmir Menderes ilçesi
Estetik Tedaviler

  Estetik tedaviler kişinin güzel görünümünü sağlamak ve gülüş estetiğini vermek için yapılan tedavilerdir. Diş hekimliğinde estetik çalışma diş ve çene bölgelerinde yapılan uygulamalardır. Sosyal ortam içerisinde kişi farklı görünmek istemez tam tersine doğal ve sağlıklı gözükmek ister Bu nedenle diş yüzeylerindeki eksiklikleri, renklenmeleri, bozuklukları, anormal görünümleri tedavi ettirmek ister. Bu tedaviler hastanın hem fonksiyonunu düzeltmeye çalışır, hem de hasta üzerinde oluşan psikolojik rahatsızlıkları giderir. Dişlerdeki renk ve şekil bozuklukları kişilerde psikolojik rahatsızlıklara kadar varan problemlere neden olabilir. Gülebilme rahatlığı olan kişilerin sosyal yaşantıları ile iş ve günlük yaşamında diğer kişiler göre mutlu ve başarılı olurlar.

  

   Çene ve dişlerindeki estetik ve görünüm rahatsızlığını tedavi etmeden önce hasta ile ilgili bilgi sahibi olmak gerekmektedir. Hastanın özel ve farklı istekleri mutlaka dikkate alınmalıdır. Sosyo- ekonomik durumu, mesleği ile ilgili bilgiler ve daha önce yaptırdığı tedaviler mutlaka öğrenilmelidir. Sonrasında hastanın fiziki ve anatomik yapısı değerlendirilmelidir. Doktor uygulayacağı tedavileri hastasına mutlaka detaylı bir şekilde anlatmalıdır. Modeller ile alınan ölçü üzerinde veya görseller ile hasta ikna edilmelidir.

 

Klinikte en çok uygulanan estetik tedaviler:

 

1.    Beyazlatma (Bleaching) :  Diş beyazlatma tedavileri diş hekimliğinde artık önemli bir tedavi haline gelmiştir. Yeni beyazlatma ajanları ve teknolojisi ile artık daha hızlı ve daha güçlü beyazlatma yapılabilir hale gelmiştir. Toplum içerisinde ve sosyal ortamında kişiler kötü renkli dişlerle gözükmek istememekte, sürekli böyle kişiler elleriyle ağızlarını kapatmakta ve bu bir psikolojik bir sorun olarak hastaları etkilemektedir.Artık hızlı bir şekilde tek seansta dişler beyazlatılabilmektedir.

   Ev tipi beyazlatma: Beyazlatma malzemesi bir set halindedir. Önce hastadan çene ölçüleri alınır ve hastaya uygun bir plak yapılır. Bu plak içerisine set içindeki jel konularak günde 6 veya 8 saat olacak şekilde çeneye tatbik edilir. Ortalama 6 gün devam edilir. Böylece bu  jel dişleri beyazlatır.

  Muayene tipi beyazlatma: Bir doktor vasıtası ile yapılır. Beyazlatmayı bleaching makineleri ile yapılmaktadır. Önce tüm dudaklar ve çevre dokuları jelin zararlı etkilerinden korumak için bir dudak retraktörü ağza tatbik edilir. Dişetlerini korumak için bir bariyer patı sürülür böylece ilacın yakıcı etkisinden korunur. Beyazlatma yapılacak dişlere beyazlatma jeli sürülerek uv lamba ile yani mavi ışık veren bleaching makineleri ile ortalama 15 dakika ışın verilir. Sonra ışık kapatılarak bir süre daha hasta bekletilir. Sonra bol su ile yıkanarak beyazlatma işlemi bitirilmiş olur.

  

    2. Kompozit dolgular ve bonding uygulamaları:  Kompozit dolgular beyaz renkli, diş doğal renginde olan dolgulardır. Işık ile sertleşen dolgulardır. Diş çürüğü temizlendikten sonra oluşan boşluğa bonding denilen bir yapıştırıcı malzeme sürülür sonra kompozit dolgu boşluğa konularak ve diş formu verilerek ışık veren bir cihaz ile dolgu sertleştirilir. Bitirme frezleri ve lastikleri ile parlatılarak tedavi bitirilir.

   Kompozit dolguların en büyük avantajı beyaz renkli olmasıdır. Bunun yanında dişlere kimyasal yolla bağlandığı için diş kırılmaları daha az olur, hassasiyet daha az olur. Ayrıca kırık dişleri restore etmek daha kolay olur.

  

Bonding uygulaması dişlerdeki kırıklıklar, dişlerin aralarının açık olması ve diş yüzeylerindeki morfolojik bozukluklar ve giderilemeyen renk bozukluklarında tercih edilen yöntemlerden biridir. Bonding yapılacak bölge doktor tarafından hazırlandıktan sonra bir bonding ajanıyla uygulama yapılır, sonrasında kompozit dolgu ile dişe şekil verilerek tedavi bitirilir. Daha pratik, diğer alternatif tedavilere göre daha çabuk ve ekonomik bir tercihtir.

 

3.Zirkonyum kaplamalar :

  Bir diş üzerine kaplama yapılması gerektiğinde veya diş eksikliğine bağlı olarak yapılan köprülerde klasik olarak uygulanan metal üzeri porselen yerine zirkonyum alaşımı üzerine yapılan porselen kaplamalar daha tercih edilebilir bir seçenektir. Klasik metal destekli porselenler de gri bir metal alaşım kullanılırken, zirkonyum porselenlerde beyaz renkli, ışığı geçirebilen zirkonyum alaşımı kullanılmaktadır. Işık geçirgenliği olduğu için daha doğal bir görüntü olmaktadır. Ancak metal destekli porselenler daha opak ve daha yapay bir görüntü vermektedir.

 

  

 

 

  4. Empress uygulamalar: Daha çok ön dişlerde kullanılan bir kaplama şeklidir. Alt yapıda metal alaşım kullanılmaz özel bir malzemeden yapılan empress çekirdeği kullanılır.Özellikle ön dişlerde, ışık geçirgenliğinin çok iyi olmasından dolayı tercih edilir. Doğal görünüme çok yakın bir kaplama uygulamasıdır.

 

    5. Lamine uygulamaları : Ön dişlerde sadece diş ön yüzeylere yapılan bir yapıştırma şeklidir. Porselen malzemeden yapılan yaprak görünümlü bir materyaldir. Diş ön yüzeyinden çok az bir malzeme kaldırılarak ( 0,3 – 0,7mm) yerine yaprak şeklinde istediğimişz renk ve form da yaptığımız porselen malzeme yapıştırılır.

  Uygulama alanları:

          Dişlerin renklerinin beyazlatma ve restorasyonlar ile tedavi edilemediği durumlarda

          Diş formlarının bozuk olduğunda

          Dişlerin düzensiz kırıklarında ve aşınmış durumlarda

          Diestema (dişler arası aralık) kapatmada

          Ortodonti tedavisi istenmeyen hafif çapraşıklıklarda

          Dişlerin şekli ve görünümünden rahatsız olma durumlarında

 

    6. Ortodontik uygulamalar: Hareketli ve sabit tedavilerle estetik olmayan kötü görünümlü dişlerde, diş diziliminin düzensiz olduğu durumlarda yapılan tedavilerdir.

 

    7. Lazer uygulamaları: Dişetlerinin simetrik olmayan durumlarda, kanamalı hiperplazik dişetlerinde, nikotine bağlı olarak oluşan dişeti renklenmesinde oluşan kötü estetiği düzeltmek için lazer cihazları kullanılır, daha hızlı ve ağrısız tedaviler ile güzel bir estetik sağlanabilir. 


Copyright © 2014 Diş Hekimi İzmir Menderes ilçesi - Her Hakkı Saklıdır.
Kasımpaşa Mahallesi 201/1 sk. No: 1 D:6 Menderes İZMİR
Tel: 02327824049  Fax:   E-mail: info@mustafabahar.com