Diş Hekimi İzmir Menderes ilçesi
Kanal tedavisi

 Kanal tedavisi olarak adlandırılan tedavi diş kök içerisindeki kanal ile ilgili olan bir tedavidir. Bu tevdideki amaç dişin varlığını koruyarak yani dişi çekmeden ağrıya neden olan iltihaplanmış veya nekroza(ölü) pulpa dokusunun ( diş sinir yapısı) kanal içinden alınması ve boşalan kanal içerisine dolgu yapmaktır.      

   Kanal tedavisi hem hekim için hem hasta için zor bir tevdidir. İtina ve özen ister ayrıca hastanın sabırlı ve istekli olması lazımdır. Eğer kanal tedavisine başvurulmaz ise diş çekilebilir. 

   Pulpa dediğimiz doku sinir kan ve lenf damarlarının birlikte olduğu yumuşak bir dokudur. Bu doku dişin canlılığını devam ettiren bir dokudur. Dişin pulpası tek parça halinde çıkarıldığında beyaz renkli küçük bir kurt gibidir.  Dişlerde olan ileri derecedeki çürükler veya kırılan dişlerin pulpaları zarar görür. Çürüğe neden olan bakteriler pulpa içinde üreyerek enfeksiyona neden olur. Hasta biraz daha sabrederek tedaviye gelmez ise pulpa tamamen iltihaplanır ve diş kökünde apseye neden olur. Bu durumda ya kanal tedavisi ile diş kurtulur ya da diş çekilir.

     

    Kanal tedavisi yaparak diş çekilmekten kurtulur. Dişe canlılık veren pulpa alındığında diş yinede fonksiyonel olarak görev yapmaya devam eder. Çiğnemede bir zorlanma olmaz ayrıca estetik olarak görüntüyü bozmaz. Sadece dişin canlılığı olmadığı için bir zaman sonra diş renk değiştirmeye başlar.

   Hastalar genelde ağrı ile kliniğe geldiklerinde doktor yaptığı muayene sonunda kanal tedavisine karar verir. Fakat bunun haricinde bazen dişlerdeki yüksek hassasiyet koruyucu tedavilerle tedavi edilemez ise yine kanal tevdisi yapmak gerekebilir. Çiğnemeye bağlı olarak gelişen aşırı abrazyonda da yine kanal tedavisine başvurulur. Dişe gelen bir travma sonucu dişin pulpası ölebilir ancak ağrı ve rahatsızlık vermez ama yine de kanal tedavisi yapmak gereklidir. Nekroze dişler kökünde apse ve apseye bağlı olarak fistül oluşabilir. Bu durumda mutlaka kanal tedavisi yapmak gereklidir.

   Kanal tedavisine başlarken eğer diş nekroze ise anestezi yapmaya gerek yok. Ancak diş çanlı ise mutlaka anestezi yapmak gerekir. Diş iyi uyuşmadığı takdirde pulpayı almak ağrılı olur. Bu nedenle hasta psikolojisini düşünerek gerekirse hasta rahatlatılır ve başka bir zaman tedaviye başlanır. Dişin pulpasını almak için özel geliştirilmiş kanal aletleri kullanılır. Pulpa alındıktan sonra kanal içi mutlaka çok iyi genişletilmeli ve dezenfekte edilmeli, sonrasında kanal içine dolgu malzemesi gönderildikten sonra üst dolgusu yapılarak tedavi bitirilir. Bu tedavi tek seansta bitirildiği gibi birkaç seansta da bitirilir. Ara seanslarda kanal içi dezenfektan maddelerle yıkanarak pansuman yapılır.

    İyi ve özenle yapılmış kanal tedavilerinin başarı oranı %100 yakındır.

   

 

 

 


E - Posta Adresiniz :
Mesajiniz :

Copyright © 2014 Diş Hekimi İzmir Menderes ilçesi - Her Hakkı Saklıdır.
Kasımpaşa Mahallesi 201/1 sk. No: 1 D:6 Menderes İZMİR
Tel: 02327824049  Fax:   E-mail: info@mustafabahar.com